2 Nov 2023

Cosmin Popovici, CEO CreditAmanet: „Observăm o creștere a procentului clienților care își securizează economiile prin achiziția de bijuterii din aur”

Ultimele săptămâni au adus recorduri peste recorduri ale prețului aurului, atât pe piața internațională, cât și pe cea din România. La finalul lui octombrie, Banca Națională a afișat prețuri care au depășit 300 de lei pentru gramul de aur, iar specialiștii consideră că metalul prețios e mai scump, în medie, cu peste 8% după evenimentele din Orientul Mijlociu, iar tendința este în continuă creștere. „Aurul a fost considerat întotdeauna un activ de refugiu și o protecție sigură împotriva inflației. Prețul său tinde să crească în perioadele de incertitudine financiară și politică, din dorința oamenilor de a-și asigura veniturile. Le trăim acum pe amândouă, așa încât nu ne miră să observăm o creștere a procentului clienților care își securizează economiile prin achiziția de bijuterii din aur. Acest activ este atractiv atât pentru marii, cât și pentru micii investitori, cu atât mai mult cu cât dezvoltarea tehnologiei și a platformelor de tranzacționare facilitează mult procesul de achiziție”, spune Cosmin Popovici, CEO CreditAmanet, companie lider de piață care administrează cea mai diversificată platformă de tranzacționare pentru metale preţioase, electronice, bijuterii şi produse de lux.

De altfel, după creșterile importante ale prețului aurului cauzate de pandemie, războiul din Ucraina și contextul politic complex din întreaga lume care a culminat cu conflictul din Orientul Mijlociu, valoarea acestui activ a crescut constant, iar agențiile de prognoză economică sunt în majoritate de acord că tendința se va menține până în 2030. „În momentele de tensiune cumulată, când totul se depreciază, aurul crește. Cu siguranță vom asista la noi maxime istorice ale prețului acestui activ și în perioada următoare”, mai spune Cosmin Popovici.

CEO-ul CreditAmanet subliniază că de la debutul lui 2023 holdingul a înregistrat o creștere de 35% pe segmentele amanet aur și vânzare bijuterii noi din aur. „Există, în mod cert, o creștere a procentului clienților care se îndreaptă spre achiziția de bijuterii din aur ca modalitate de investiție cu riscuri extrem de scăzute, în pofida perioadei dificile. Pe de altă parte, clienții care apelează la creditarea tip amanet pot să acceseze sume mai mari pentru că valoarea bijuteriilor din aur a crescut”, explică CEO-ul CreditAmanet.

Care sunt avantajele investițiilor în aur

Aurul are tendința de a crește sau măcar de a-și păstra valoarea în perioadele de inflație, ceea ce îl face o opțiune de investiție atractivă în astfel de momente. Portabilitatea și lichiditatea sunt alte avantaje ale acestui activ. Bijuteriile din aur pot fi ușor transportate și convertite rapid în bani, în caz de nevoie și, în plus, acest lucru e ușor de realizat în orice colț al lumii. Aurul are o valoare stabilă și durabilă de-a lungul timpului, iar bijuteriile din acest metal pot reprezenta o investiție pe termen lung, care poate fi valorificată sau păstrată în familie. Diversificarea portofoliului și reducerea riscurilor la care sunt expuse variate clase de active reprezintă alte beneficii ale investițiilor în (bijuterii din) aur.

La ce să fii atent când investești în bijuterii din aur?

În ultimii ani, tot mai mulți clienți au ales să investească în bijuterii pre-owned sau chiar noi de la casele de amanet datorită prețurilor competitive și a ofertei extrem de diversificate. În cazul unei astfel de opțiuni, verificarea reputației retailerului este unul dintre primele lucruri care trebuie făcute. „Retailerul trebuie să poată garanta autenticitatea, calitatea și proveniența obiectelor pe care le comercializează. Bijuteriile, mai ales dacă au încrustate pietre prețioase precum diamantele, spre exemplu, trebuie evaluate de experți profesioniști”, spune Cosmin Popovici, care subliniază că bijuteriile din aur oferă, mai ales în vremuri de incertitudini economice și politice, oportunitatea unor investiții cu risc scăzut și securizarea economiilor. „Aurul este o investiție sigură în vremuri dificile. Deteriorarea condițiilor economice îi poate susține sau chiar amplifica valoarea”, mai spune CEO-ul CreditAmanet, care estimează o creștere importantă a prețului acestui activ și în 2024.

Copyright 2009 - 2024 © CreditAmanet.